HABERLER

Ketencik Tarımı Bilgilendirme Toplantısı Eskişehir’de Gerçekleştirildi

DB Tarımsal Enerji ve TAGEM iş birliği ile bir yılı aşkın süredir devam eden Ketencik Projesi kapsamında Eskişehir’de bilgilendirme toplantısı yapıldı. Odunpazarı Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, Tepebaşı Tarım İlçe Müdürü Zeki Sert, DB Tarımsal Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Borovalı, ilçe ziraat odası başkanları, tarım ilçe müdürleri, Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, DB Tarımsal Enerji tarımsal projeler yetkilileri ve çok sayıda çiftçi katılım gösterdi.

Ketencik tarımı ve ülkemiz yağlı tohum bitkileri konularında bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıda konuşma yapan Selçuk Borovalı, ülkemiz için enerji tarımının önemine değinerek on iki yıldır DB Tarımsal Enerji’de enerji tarımı alanında yürüttükleri çalışmaları anlattı. DB Tarımsal Enerji Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran ise  kanola ve ketencik tarımında başarıyla uyguladıkları sözleşmeli tarım modeli ve alternatif yeni yağlı tohum bitki türleri hakkında bilgiler verdi. Son bir yılda 2 bin dekarın üzerindeki alanda ekim yapıldığını dile getiren DB Tarımsal Enerji Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran, 311 ton ürün elde edilen ekimlerden, 92 ton ham yağ sağlandığını ve aynı zamanda 210 ton küspenin yem sanayine aktarıldığını açıkladı. Ketencik bitkisinin ülke tarımına kazandırılması için özellikle marjinal alanlarda gerçekleştirilen ekimlerin iki yıl süresince artarak devam edeceği belirtilirken, projenin daha verimli yürütülebilmesi için yapılacak çalışmalar üzerine görüşler dile getirildi.

Toplantının sonunda Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duran Katar’ın  ülkemizde yağlı tohum bitkileri tarımında uygulanan modeller ve ilerleme alanlarıyla ilgili gerçekleştirdiği sunumun ardından çiftçiler ile görüş alışverişlerinde bulunuldu.