DB Tarımsal Enerji Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Üretimi için TTCL ve Honeywell UOP ile İlk İmzaları Attı

DB Tarımsal Enerji, sürdürülebilir havacılık yakıtı (Sustainable Aviation Fuel-SAF) üretim hedefini hayata geçireceği yolda önemli bir adım attı. Dünyanın alanında önde gelen firmaları TTCL Public Company Limited (TTCL) ve Honeywell UOP işbirliğinde sürdürülebilir havacılık yakıtları üretimi projesi için ilk imzalar atıldı. İmza töreni firma yetkililerinin katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirildi.

Türkiye’de ulaşımda karbon emisyonlarının düşürülmesi sürecinde biyoyakıt üretimi ile 17 yıldır katma değer sağlayan DB Tarımsal Enerji, saf üretim tesisi projesi ön mühendislik tasarımı (FEED) anlaşmasını TTCL, Honeywell UOP’nin Ecofining™ teknolojisi kullanımı lisans sözleşmesini ise Honeywell UOP ile imzalayarak proje sürecini resmi olarak başlattı.  

DB Tarımsal Enerji, ecofining teknolojisi ile kurulacak tesiste yılda 100 bin ton sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimi gerçekleştirmeyi planlıyor. Ülkemizdeki atıkların ve sürdürülebilir enerji tarımı kaynaklarının ham madde olarak kullanımının amaçlandığı proje ile havayolu ulaşımındaki emisyon azaltım hedeflerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) raporuna göre Türkiye’deki havacılık sektörünün gelecek 20 yılda %109 büyümesi bekleniyor. Bu yönüyle DB Tarımsal Enerji tarafından hayata geçirilecek projenin Türkiye havacılık sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünü yakalaması için de önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Proje kapsamında sürdürülebilir havacılık yakıtları yanı sıra bio-nafta ve yenilenebilir dizel üretimi gerçekleştirilecek.