HABERLER
- DB Tarımsal Enerji, Birleşmiş Milletler Küresel ilkeler Sözleşmesi’ni imzaladı
- Anadolu’nun Nadas Alanları Pelemir Bitkisi ile Değerlendiriliyor
- 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Öğrenciler ile Buluştuk
- DB TARIMSAL ENERJİ Petroleum İstanbul 2023 Fuarı’nda
- DB Tarımsal Enerji, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yağlı Tohum Bitkileri Ar-Ge Çalışmalarına Destek Verecek
- Anadolu’nun 400 Yıllık Bitkisi Pelemir İçin Hasat Zamanı
- DB Tarımsal Enerji’nin “Çevre Dostu Yeşil Lojistik” Projesine Ödül
- RSB’ye Üye İlk Türk Şirketi: DB Tarımsal Enerji
- Ketencik Projesinin İlk Yıl Sonuçları Değerlendirildi
- Tedarik Zinciri Yönetimi Etkinliğinde Yeşil Lojistik Projesi Anlatıldı
- RSB 2019 Yıllık Değerlendirme Toplantısı Berlin’de Gerçekleştirildi
- Işıkkent Eğitim Kampüsü’nden Greta’ya Mektup
- Ketencik Tarımı Bilgilendirme Toplantısı Eskişehir’de Gerçekleştirildi
- DB Tarımsal Enerji Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi’ne Üye Oldu
- DB Tarımsal Enerji, Biyojet Üretimine De İmkan Verecek İkinci Biyorafineriyi Mersin’de Kuruyor
- DB Tarımsal Enerji ISCC Sertifikası İle Üretime Devam Ediyor
- DB Tarımsal Enerji, Sabah Gazetesi Ekonomi Sayfasında!
- Anavatanı Anadolu Olan Pelemir İçin Çiftçiler Tarla Gününde Buluştu
- DB Tarımsal Enerji’nin 15. Yıl Dönümünde 5065 Fidan Toprakla Buluştu
- “Yerli Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları Üretimi İçin İlk Aşama 2022 Yılında Tamamlanmış Olacak”
- Atık Yağlar Ormana Dönüşüyor
- DB Tarımsal Enerji Petroleum İstanbul’da
- Düşük Karbon Kahramanı Biyodizel Ödüllendirildi
- Yenilenebilir Enerji 101:Biyodizel
- DB Tarımsal Enerji Petroleum İstanbul Fuarı’nda
Anadolu’nun 400 Yıllık Bitkisi Pelemir İçin Hasat Zamanı
400 yıllık yağlı tohum bitkisi pelemir, anavatanı Anadolu’da biçilmeye başlandı. DB Tarımsal Enerji, Ankara Merkez Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü ve İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde iki yıldır devam eden deneme üretimlerinden elde edilen pelemir yağı Dünya’da ilk defa sürdürülebilir havacılık yakıtları da dahil olmak üzere biyoyakıt üretiminde hammadde olarak kullanılacak. 2021-2022 kış döneminde Ankara, Eskişehir, Bursa, Afyon ve Konya’daki nadasa bırakılan marjinal alanlarda ekimi gerçekleştirilen pelemir bitkisi hasadı, bugün Eskşehir’de gerçekleştirilen biçim ile tamamlanmış olacak. Toplam 600 dekar alanda gerçekleştirilen deneme üretimlerinden 135kg/da verim ile toplam 65 bin kilogram ürün elde edilmesi bekleniyor. Eskişehir Seyitgazi bölgesinde gerçekleştirilen hasat sırasında açıklamalarda bulunan DB Tarımsal Enerji Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran, Tarım Bakanlığı’na bağlı tarımsal araştırma enstitüleri ile yıl boyunca ekim döneminden hasat zamanına kadar her aşamanın yakından takip edildiğini vurguladı. Pelemir’in yağı ve küspesinin farklı sektörlerde katma değer sağlayacak ülkemiz için önemli bir yağ bitkisi olduğunu belirten Suyaran “Pelemir, Anadolu’nun saklı kalmış hazinelerinden biri ve tarım desenine kalıcı olarak kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla yürüttüğümüz bir de TÜBİTAK projemiz var. Ülkemizdeki farklı genotipleri toplayarak en yüksek verim ve yağ oranına sahip türleri araştırıyoruz. Şu ana kadar elde ettiğimiz çalışmalar, bugün biçimini gerçekleştirdiğimiz Karahan çeşidinden daha verimli ve yüksek yağ oranına sahip çeşitleri bulacağımızı gösteriyor. Hedefimiz 10 yıl içerisinde 400 bin ton üründen 100 bin ton yağ ve 300 bin ton küspe elde etmek” Dedi.
Pelemir Yağı Uçak Yakıtı Olacak
Türkiye’de sürdürülebilir havacılık yakıtlarına yönelik çalışmalar özellikle son dönemde hız kazandı. EPDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından mevzuat çalışmaları devam ederken özel sektör yatırımları ile süreç destekleniyor. Yerli hammadde ile sürdürülebilir havacılık yakıtı üretme kapasitesinin önemine değinen Suyaran sözlerine şöyle devam etti “DB Tarımsal Enerji’de 15 yılı aşkın süredir yerli ham madde kullanımı ile uluslararası standartlarda biyodizel üretimi gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir havacılık yakıtı üretiminde de uluslararası standartları yakalayacak ve yerli hammadde ile gerçekleştirilecek üretim modelleri üzerinde çalışıyoruz. Doğru tarım uygulamaları ile marjinal alanların değerlendirilebileceği en uygun çeşidi bulmak için tarımsal projeler alanındaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Küspesi Ekmeğin Raf Ömrünü Uzatacak
Türkiye’nin farklı illerinde yer alan halk ekmek fabrikaları ile iş birliği yaptıklarını belirten Suyaran, pelemir küspesinin buğdaya belli oranlarda karıştırılması ile ekmeğin besin değerlerinin arttığını ve raf ömrünün uzadığını ifade etti. Yem sanayi için Tavukçuluk Araştırma enstitüleri ile de çalıştıklarını sözlerine ekleyen Suyaran, farklı sektörler ile yapılan iş birliği ile ülkemiz için ciddi kazanımlar elde edileceğini vurguladı.