HABERLER

Anadolu’nun Nadas Alanları Pelemir Bitkisi ile Değerlendiriliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, DB Tarımsal Enerji ve Ankara Polatlı Ziraat Odası iş birliğinde gerçekleştirilen “Pelemir Tarla Günü” etkinliği bölge çiftçilerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti.
 
DB Tarımsal Enerji, İzzet Baysal Üniversitesi ve Ankara Merkez Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü iş birliği ile üç yıldır devam eden “Pelemir Projesi” kapsamında Ankara Polatlı Ilıca Köyü’nde gerçekleştirilen sözleşmeli ekimlerin ardından hasat öncesinde tarla günü etkinliği düzenlendi. Bölge çiftçilerine pelemir bitkisi ile ilgili detaylı bilgilerin aktarıldığı “Pelemir Tarla Günü” etkinliğinde konuşma yapan İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Arslan, “Türkiye’de 35 milyon dekar alan her yıl nadasa bırakılıyor, boş kalıyor. Bu alanların ülke tarımına kazandırılması için en uygun bitki türlerini araştırırken Pelemir bitkisi üzerine çalışmaya başladık. Pelemir bitkisi 2017 yılında kültüre alındı, daha önce yabani ot gurubundaydı. Anadolu’nun farklı bölgelerinden 1 yıl süreyle pelemir tohumları topladık ve deneme ekimleri gerçekleştirdik. Çalışmalarımız sonucunda, pelemir bitkisinin bölgenin toprak ve iklim koşullarına son derece uygun olduğunu gördük”
dedi. Pelemir bitkisinin tarım desenine kalıcı olarak kazandırılması için çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Arslan, DB Tarımsal Enerji ile yürütülen sözleşmeli tarım modeli sayesinde pelemir ekiminin Anadolu’da doğru tarım uygulamaları ile yaygınlaşmasının sağlanacağının altını çizdi. Üniversite ve özel sektör iş birliği sonucunda bugün gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunun vurgulayan DB Tarımsal Enerji Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran sözlerine şöyle devam etti; “Tarım, ülkemizin stratejik öncellikleri arasında başı çekiyor. Bu alanda yapılan her çalışma ülkemizin bugünü ve yarını için son derece kritik. DB Tarımsal Enerji olarak tarım alanında yürüttüğümüz ar-ge çalışmalarını, ülkenin yağlı tohum ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanmasına destek olacak uzun soluklu projeler olarak görüyoruz. Anadolu’nun tüm bölgelerini geziyor hem nadas alanlarını değerlendirmek hem de çiftçilere ek ve düzenli bir gelir yaratacak en doğru tarım modelini geliştirmek için çalışıyoruz. Bugün İç Anadolu’da nadas alanlarının ortasında yemyeşil pelemir tarlaları, doğru yolda olduğumuzu
gösteriyor.”
 
Pelemir Tarla Günü etkinliğine katılan Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak ise projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Etkinlikte yapılan konuşmaların ardından etkinliğe katılan çiftçiler ve yetkililer, tarladaki pelemir bitkisini inceleyerek, konu hakkında detaylı teknik bilgiler aldılar.